,

Elfogadott KATA változások 2018

2018-as KATA változások

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai néhány ponton 2018. január 1-jétől módosításra kerültek. A módosítások egyrészt lehetővé teszik, hogy ügyvédi irodák is választhassák a KATA szerinti adózást, másrészt kedvezőbbé teszik a KATA szerinti adózást alkalmazó adózók adókötelezettségét.

 

  • nappali tagozatos katás nem lesz főállású – főállású kisadózó: a kisadózó, kivéve azt a kisadózót, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének: a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, azaz 25.000 ft-ot kell fizetni

 

  • Katás ellátási alap –  a szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt tovább nő a katásoknál az ellátási alap. A jelenlegi 50 ezer forintos tételes adó mellett 90 ezer forint az ellátási alap (nyugdíj, egészségbiztosítás), ami jövőre 94 400 forintra emelkedik. Aki a 75 ezer forintos adót fizeti, az 2018-ban a mostani 150 ezer forint helyett 158 400 forintra lesz biztosítva.

 

  • alanyi mentes egyéni vállalkozók pénzforgalmi bankszámla nyitása – ezt visszavonták, mégsem kell ilyet nyitni sem a katásoknak, sem az alanyi mentes egyéni vállalkozásoknak, de ha elérik az áfa határt, akkor nekik is muszáj! De a katás bt-nek viszont kötelező volt eddig is!

 

  • Kata megszűnés tartozás miatt – A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnik az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható,nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot,azzal, hogy az állami adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti és a tartozás megfizetését igazolja;”

 

  • bevallásnak számít a bevételi nyilatkozat – A kisadózó vállalkozás az adóévet követő év február 25-ig az állami adóhatóság által rendszeresített, papír alapon vagy elektronikus úton benyújtott nyomtatványon nyilatkozatot tesz az adóévben adóalanyként megszerzett bevételéről. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

 

  • támogatás nem bevétel – ezt csak pontosították. A költségek fedezetére és fejlesztési célra kapott támogatások nem minősülnek a kisadózó vállalkozás bevételének, s ez visszamenően alkalmazható.

 

  • mikor lehet katás újra – pontosításra került, hogy az adóalanyiság megszűnését követő második év első napjától kezdődően lehet majd újra alkalmazni a KATA adózási módot.

 

  • kata mellett nem lehet ekhózni – az egyéni vállalkozó esetében nem lesz alkalmazható az EKHO szerinti adózás abban az esetben, ha KATA szerint adózik.

 

  • ügyvédi iroda is lehet katás

[Forrás: Vállalkozás-Okosan.hu]

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük