,

Miért jobb, ha könyvelő végzi a bérszámfejtést?

Miért jobb, ha könyvelő végzi a bérszámfejtést?

Azt gondolnánk, hogy erre a kérdésre nem bonyolult választ adni, hiszen EGYSZERŰEN CSAK KÖNNYEBB mindenkinek, hogyha a könyvelő végzi el a bérszámfejtést, hiszen így megspórolhatunk egy csomó energiát és pénzt, illetve a hibázási lehetőségeket is visszaszoríthatjuk. Na de lássuk, kicsit részletesebben kifejtve mindezt.

Mi tartozik a bérszámfejtéshez?

A bérszámfejtés témaköréhez az alábbi feladatok tartoznak a teljesség igénye nélkül:

  • Munkabér és ehhez hasonló juttatások számfejtése, majd az ezekhez kapcsolódó bérkifizetési bizonylatok elkészítése.
  • Szabadság és egyéb távollétek adminisztrálása.
  • Belépő-kilépő dolgozók adminisztrálása, ezzel kapcsolatos dokumentumok létrehozása és adatszolgáltatás az illetékes hatóságok felé.
  • Havi bevallások, jelentések készítése, beküldése.
  • Éves személyi jövedelemadó bevallás, jövedelemigazolások elkészítése.
  • Éves adatszolgáltatások az adó- és tb-hatóságok részére, képviselet a szervek előtt.

Tehát láthatjuk, hogy a bérszámfejtés munkaköre elég összetett.

Olcsóbb, ha kiszervezzük a bérszámfejtést

Egy magyar kutatás nemrégiben rámutatott arra, hogy akár negyedével is olcsóbb lehet a bérszámfejtés, ha nem házon belül oldjuk meg, hanem felkérünk erre a munkára egy bérszámfejtéssel foglalkozó külsős céget. A megtakarításokhoz hozzájárulhat az a tény, hogy a bérszámfejtő cégek tisztában vannak az újonnan bevezetett támogatásokkal és olyan adómentes juttatásokról is van információjuk, amelyeket érdemes alkalmazni a cégünknél, de mi eddig nem is tudtunk róluk.

Biztonságosabb, ha kiszervezzük a bérszámfejtést

Ha igénybe veszünk külső segítséget a bérszámfejtést illetően, akkor nyugodtak lehetünk, hiszen ügyünk megfelelő, profi kézben van. A bérszámfejtésre specializálódott cégek ugyanis ezzel foglalkoznak nap, mint nap, s naprakészek a jogszabályi környezetét tekintve is, ami rendkívül fontos. Főleg úgy, hogy hazánkban megesik, hogy jelentős változtatásokat vezetnek be rövid idő alatt, amelyekről kifizetődő tudni. Ráadásul a speciális foglalkoztatási formák, a cafeteria rendszerek, a különféle műszakrendek és pótlékok még inkább megnehezíthetik a dolgunkat. Házon belül nem mindig jut kapacitás arra, hogy a bérszámfejtés legújabb jogszabályaira odafigyeljünk, pedig ez megmenthetne minket például a bírságoktól.

3+1 tipp, hogy mire figyeljünk, ha kiszerveznénk a bérszámfejtést

A bérszámfejtés egy nagyon érzékeny terület, ezért ajánlatos különös műgonddal eljárni, amikor számunkra alkalmas bérszámfejtéssel foglalkozó céget keresünk. Íme, 3+1 tipp, amit nem árt megfigyelni a kinézett cégnél:

  1. Rendelkezik-e szakmai felelősségbiztosítással?
  2. Vannak-e minőségbiztosítási tanúsítványai?
  3. Milyen szoftvert használnak?
  4. Milyen áron dolgoznak?
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük